Windows Server 2019 NIC Teaming Nedir? Nasıl Yapılır ?

NIC Teaming ile sunucu portlarını yedekliyoruz.

NIC Teaming ile sunucu portlarını yedekliyoruz.

Bu yazımızda NIC Teaming özelliğini Windows Server 2019 üzerinde yapılandırmasını anlatıyor olacağız.  NIC Teaming özelliği ile 2 ve ya daha fazla Network kartını  yapılandırırarak tek bir Network karti gibi çalışmasını sağlayabiliriz.

Windows Server 2012 ile birlikte gelen NIC Teaming yapılandırması sayesinde 2 Network kartını gruplandırarak tek bir Network kartı gibi çalışmaktadır. Bu yapılandırma ile birlikte sunucumuz üzerindeki herhangi bir Network kartinda arızalanması durumunda diğer Netwok kartı üzerinden sistemimiz çalışmaya devam etmektedir. Ayrıca sunucumuz üzerindeki bütün Network trafiği bu 2 ya da daha fazla Network kartı üzerinden çalışacağı için Loading Balacing ( Yük Dengelemesi ) yaparak Network trafiğinin performansı artacaktır.

Çalışma yapacağım sunucu üzerinde Windows Server 2019 yüklü olup  üzerinde 2 Network Kartı bulunmaktadır. Bu sunucumuz üzerinde NIC Teaming özelliğini yapılandırıyor olacağız.

Network and Sharing Center ekranında sunucumuz üzerinde 2 Adet Network kartını görüyoruz.

Network Connections ekranında sunucumuzda 2 adet network bağlantısı mevcut olduğunu görüyoruz.

Server Manager konsolunda Local Server sekmesinde NIC Teaming özelliğinin Disabled olarak görüyoruz. NIC Teaming oluşturmak için Disabled üzerine tıklıyoruz.

NIC Teaming yapılandırma ekranı geliyor karşımıza Servers bölümünde sunucumuzla ilgili bilgiler mevcut. Teams bölümünde herhangi bir yapılandırma olmadiği için şu anda bir şey görülmemektedir. Adapters And Interfaces bölümünde sunucumuz üzerinde Network Adapters leri görüyoruz

Teams bölümünde bulunan Tasks ya da Network Adapters bölümünde bulunan herhangi bir Network kartı üzerinde sağ tuş New Team diyoruz.

New Team ekranı geliyor karşımıza Team Name bölümüne yapılandıracağımız NIC Teaming özelliği için bir isim  belirlememiz gerekiyor. Member adapters bölümünde ise NIC Teaming özelliğininde kullanacağımız Network kartlarını seçmemiz gerekmektedir.

Additional properties bölümünde NIC Teaming için bazı yapılandırma seçenekleri bulunmaktadır.

Teaming Mode seçeneği altında 3 yapılandırma seçeneği bulunmaktadır.

Static Teaming : Fiziksel switch ve network kartları üzerinde static route’lar girilerek yapılan yapılandırma. (Aynı switch’e bağlı olarak yapılan yapılandırma.)
Switch Independent : İki ya da daha fazla Network kartının fiziksel olarak iki farklı Switch üzerinde bağlı ise bu yapıyı kullanabilirsiniz. NIC Teaming için bağlı bulundukları fiziksel switch’ler üzerinde herhangi bir yapılandırma yapmadan kullanabileceğiniz bir seçenektir.
LACP : NIC Teaming içinde bulunan fiziksel network kartlarının bağlı bulundukları fiziksel switch protokolünü desteklerse ve switch’ler üzerinde yapılandırma olursa kullanılan bir yöntemdir. LACP ( Link Aggregation Control Protocol ) gelen trafiği switch’e yönlendirmesini sağlamaktadır.

Load balacing mode seçeneği altında 3 yapılandırma seçeneği bulunmaktadır.

Address Hash : Gelen paket bir Network kartı üzerinden gelir. Dışarıya giden tüm paketler bütün network adaptörlerini üzerinden gönderilir. ( Inbound tek Outbound çift yönlü )
Hyper-V Port : Hyper-V için kullanılan NIC Teaming modeli. ( Bir port diğerlerine göre daha fazla kullanılabilir. )
Dynamic : Network kartı ne kadar yoğunsa ( I/O kullanımı ) yükü otomatik olarak yönlendirir.

Standby Adapter : Bu yapılandırma ile pasif durumda bekleyecek olan network kartını belirleyebilirsiniz

New Team ekraninda Team Name bölümüne LACP olarak yazıyoruz. Member adapters bölümünde NIC Teaming özelliğininde sunumuz üzerindeki bütün Network kartlarını kullanacağımız için hepsini seçiyoruz. Normal şartlarda Teaming Mode seçeneği Switch Independent olarak, Load Balancing mode seçeneği Address Hash olarak seçilir. Standby Adapter seçeneği ise pasif durumda bekleyecek olan network kartını belirleyebilirsiniz. Yapılandırmayı tamamlamak için OK diyoruz.

NIC Teaming yapılandırma ekranı tekrar geri döndüğümüzde Teams bölümünde LACP olarak yapılandırmanın geldiğini görüyoruz.Adapters and Interfaces bölümünde sunucumuz üzerinde Network Adapters LACP ismi ile yapılandırmış olduğumuz NIC Teaming özelliğinin sunucumuz üzerindeki 2 Adet Network kartının aktif olarak görüyoruz.

 

Network Connections ekranında ise LACP olarak oluşturduğumuz port grubunu görüyoruz. Sunucumuzda yapmak istediğimiz IP adresi değişikliklerini LACP adaptörü üzerinden yapmamız gerekiyor. Herhangi bir neden ile Ethernet ve Ethernet 2 adaptörlerinden bir tanesinin disable olması durumunda iletişimimiz diğer adaptör üzerinden devam edecektir.

 

 

 

 

Bilgisayar Mühendisi